GENEL TANITIM
Çayırova, ya da diğer adıyla Güzeltepe'nin eski adı Akse köyüdür.
1985 yılından itibaren sanayileşme yoğunluğu ile beraber nüfusu hızla gelişmiştir. Bu hızlı kentleşme Güzeltepe'nin 1992 yılında belediye olmasına yol açmıştır. Güzeltepe Belediyesi daha sonraki yıllarda Danıştay kararıyla Çayırova Belediyesi olarak isim değiştirmiştir. İç göç hareketlerinden belde hızla etkilenmiştir. 1985'ten sonra hızla gelişen sanayi ile birlikte Çayırova'ya Anadolu'nun çeşitli yörelerinden yoğun bir göç yaşanmıştır. Çayırova ve civarında yaygın olarak küçük çaplı tarım işletmeciliği yapılmaktadır.
Güzeltepe beldesi, Türkiye'nin kalkınmasının ana merkezi olarak görülen KOBİ'lerin yoğun olarak görüldüğü bir sanayi bölgesidir. Ayrıca 2 bin kişinin çalıştığı Yapı Kredi Bankası bilgi işlem merkezi belde sınırları içerisinde bulunmaktadır. Beldede gıda, cam, demir-çelik, kimya, metal, polyester, elyaf, makine, kâğıt, kablo, temizlik, yemek, kozmetik ve başka alanlarda hizmet üreten fabrika ve sanayi kuruluşları mevcuttur. Rakım 80 ile 200 metre arasındadır.
Eskiden Gebze'ye bağlı olan Yenimahalle ile Çayırova Mahalleleri'nin D–100 Karayolu'nun kuzeyinde kalan kısımları ve Şekerpınar beldesi Çayırova ilçesini oluşturmaktadır.
TARİHÇE
İzmit Körfezi'nin kuzey batı kesimine uzanan geniş düzlük ve çayırlık bir alana önceden beri Çayırova denildiği bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet'in 3 Mayıs 1484 tarihinde düzenlediği bir sefer için 300 bin kişilik ordusuyla mola verdiği çayırlık alan diye vasıflandırıldığı gibi Fatih'in otağının kurulduğu yer olarak da ifade edilmektedir. Fatih Sultan Mehmet'in ölüm yeri olan bu bölge Çayırova'ya adını vermekle birlikte yeni statü ile Gebze ilçesi sınırları içerisinde kalmış, bölgenin güneyinde yer alan ve Çayırova – Yenimahalle olarak bilinen mahalleler Çayırova ilçesi sınırlarına dahil edilmiştir. Çayırova'nın önemli yerleşim bölgelerinden biri olan Güzeltepe kesiminin kimin tarafından kurulduğu bilinmemekle birlikte ilk olarak Bizanslılar döneminde Hıristiyan Rumlar tarafından o zamanlar adıyla Ak Kilise olarak isimlendirilen bölge, Osmanlı Türkleri'nin yöreyi ele geçirmesiyle Rumlardan temizlenmiş, Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise, ismi Akse Köyü olarak değiştirilmiştir. Bölgede halen kalıntıları bulunan kiliseden adını alan Akkilise(Bugünkü adıyla Akse) köyünün tarihi geçmişinin 500-550 yıl öncesine dayandığı anlaşılmaktadır.
Çayırova'nın bir diğer yerleşim bölgesi Şekerpınar'ın kimin tarafından ve ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar eşiğinde bölgenin Fatih dönemine kadar uzanan bir tarihi geçmişi olduğunu ortaya koymaktadır. Köyün ilk adı Eşekli ya da Merkepli'dir. O dönem önemli yerleşim yerlerinden biri olduğu mezar kalıntılarından rahatça anlaşılan köy, çeşitli nedenlerden (baskınlar, bulaşıcı hastalık vb.) dolayı zamanla nüfusu çok az olan küçük bir köy hüviyetinde tarih sayfalarında yer almıştır. İsmi abes olduğundan 1952 yılında köy muhtarlığının girişimleri sonucu suyunun çok tatlı olması münasebetiyle köye Şekerpınar adı verilmiştir.
Çayırova ilçesinin bu iki önemli yerleşim yerlerinden Güzeltepe 1991 yılında, Şekerpınar ise 1998 yılında referandum ve gerekli düzenlemelerle belediye olmuşlar ve köy statüsü ortadan kalkmıştır.
İLÇENİN KURULUŞU:
Çayırova, konum itibariyle adeta bir cazibe merkezi olmuş ve aldığı yoğun göç nedeniyle nüfus hızla artmış ve halen artmaya devam etmektedir. Bölge halkının önemli geçim kaynakları olarak sanayi işçiliği, ticaret gösterebiliriz. Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarını da bünyesinde bulunduran ilçe de sanayi yatırımları halen büyük bir hızla devam etmekte olup bu da bölgedeki işsizlik oranını aşağılara çekmektedir. Otomotiv, gıda, plastik, çelik, elektrik, deri, kimya, elektronik, kauçuk ve daha birçok alanda ülkenin önde gelen sanayi kuruluşlarına sahip Çayırova Türkiye'nin en önemli sanayi merkezi olma yolunda da yapılan yeni yatırımlarla hızla ilerlemektedir.
26/02/2008 tarih 1/529 esas nolu İçişleri Bakanlığı komisyonunun vermiş olduğu tasarı ve teklif neticesinde TBMM'nde görüşülerek kanunlaştırılan Güzeltepe, Şekerpınar, Çayırova mahallesi ve Yenimahalle'nin birleştirilmesi sonucu ilçe statüsü kazanan Çayırova, halen Kocaeli'nin en önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Doğusunda ve güneyinde Gebze, batısında İstanbul Tuzla ilçesi Şifa mahallesi, kuzeyinde yine Tuzla ilçesi Akfırat beldesi ile sınır olan Çayırova 28.918 km2 alan ve resmi 72.764 nüfusa sahiptir.
GENERAL INFORMATION
The old name of “Çayırova”, also known as “Güzeltepe”, is Akse village.
Its population has developed rapidly along with the intensity of industrialization since 1985. This rapid urbanization led to Güzeltepe to become a municipality in 1992. Güzeltepe Municipality changed its name to “Çayırova Municipality” with the decision of the Council of State in the following years. The town was rapidly affected by internal migration movements. With the rapidly developing industry after 1985, Çayırova has experienced intensive migration from various regions of Anatolia. Small-scale agricultural enterprises are widely run in Çayırova and its surroundings.
Çayırova is a town that is considered a central hub for Turkey's development, particularly known for its concentration of Small and Medium Enterprises. In addition, Yapı Kredi Bank IT center, which employs 2 thousand people, is located within the borders of the town. There are factories and industrial establishments in the town producing food, glass, iron and steel, chemistry, metal, polyester, fibre, machinery, paper, cable, cleaning, food, cosmetics and other sectors. The altitude ranges from 80 to 200 meters.
The parts of Yenimahalle and Çayırova Neighbourhoods located in the north of the D-100 Highway that were formerly connected to Gebze District, constitute the Çayırova district along with the Şekerpınar town.
HISTORY
It is known that a large lowland and meadow area extending to the northwestern part of the Gulf of Izmit has long been called “Çayırova” (emerged from the combination of the Turkish words for “lowland” and “meadow”). It is described as the meadow where Mehmet the Conqueror took a break with his army of 300 thousand people during an expedition he organized on May 3, 1484, and it is also referred to as the place where Mehmet the Conqueror's tent was established. Although this region, which is the death place of Sultan Mehmet the Conqueror, gave its name to Çayırova, it remained within the borders of Gebze district with the new status, and the neighborhoods located in the south of the region and known as Çayırova - Yenimahalle were included in the borders of Çayırova district.
Although it is not known by whom Güzeltepe, one of the important settlement areas of Çayırova, was founded, it is thought that it was first founded by Christian Greeks during the Byzantine period. The region, which was called ‘Ak Kilise’ (The White Church) at that time, was cleared of Greeks after the Ottoman Turks conquered the region. In the Republican period, the name of the region was changed to ‘Akse Village’. It is understood that the historical past of Akkilise (Akse) village, named after the church whose ruins are still in the region, dates back to 500-550 years ago.
Similarly, it is not known by whom and when Şekerpınar, another residential area of Çayırova, was founded. Research reveals that the region has a historical past dating back to the period of Fatih the Conqueror. The first name of the village is “Eşekli” or “Merkepli”. The village, which is clearly understood from the grave ruins as one of the important settlements of that period, took its place in the pages of history as a small village with a very low population over time due to various reasons (raids, infectious diseases etc.). Since its name was absurd (meaning “village with donkeys” in Turkish), the village was named Şekerpınar (emerged from the combination of the Turkish words for “sugar” and “spring”) due to its very tasty water, as a result of the efforts of the village headman in 1952.
After referenda and necessary regulations, two important settlements of Çayırova district, namely Güzeltepe and Şekerpınar became municipalities, Güzeltepe in 1991 and Şekerpınar in 1998, leading their village statuses to be abolished.
FOUNDATION OF THE DISTRICT
Çayırova has become a centre of attraction due to its location. The population has increased rapidly and still continues to increase due to the intense migration it has been receiving. Industrial labour and trade can be counted as important sources of livelihood of the people of the region.
Industrial investments in the district, which includes Turkey's most important industrial enterprises, are still continuing at a great pace and this situation reduces the unemployment rate in the region. Çayırova, which hosts the country's leading industrial enterprises in automotive, food, plastics, steel, electricity, leather, chemistry, electronics, rubber and many other fields, is rapidly progressing with new investments to become Turkey's most important industrial centre.
Çayırova is still one of the most important settlement centres of Kocaeli, which gained the “district” status as a result of the merger of Güzeltepe, Şekerpınar, Çayırova and Yenimahalle Neighborhoods by discussions within and legislation of the Turkish Grand National Assembly, based on the draft and proposal no. 1/529, dated as 26/02/2008 submitted by the commission of Ministry of Internal Affairs. Çayırova, bordered by Gebze to the east and south, Şifa Neighborhood of Tuzla district (İstanbul) to the west, and Akfırat town of Tuzla district to the north, has an area of 28,918 km2 and a population of 72,764 official inhabitants.