Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki‘nin teşrifleri Vali Seddar Yavuz’un katılımıyla Gölcük Merkez Mahallesi Riskli Alan 1.Etap Emlak Konut Temel Atma Töreni gerçekleştirildi.
Temel atma törenine; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Kocaeli Milletvekilleri: Veysal Tipioğlu, Mehmet Akif Yılmaz, Cemil Yaman, Saffet Sancaklı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Gölcük Kaymakam V. Vali Yardımcısı Ali Ada, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J.Kd. Albay Yavuz Selim Kapancı, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer, siyasi parti ve STK temsilcileri, kamu kurum kuruluş müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın birer konuşma gerçekleştirdiler.
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Vali Seddar Yavuz: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ilimizde çok prestijli projeler gerçekleştiriyor. İlimize kazandırılan bu projeler vesilesiyle bu şehrin Valisi olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza ve zatıalinize bir kez daha şükranlarımızı arz ediyorum. Bugün temelini attığımız emlak konutlarımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Kocaeli’de Uyum ve Birliktelik Görüyoruz
Bakan Özhaseki konuşmalarına şu cümlelerle başladı: “Değerli kardeşlerim, şehirler arasında canlı organizmaları taş ve topraktan ibaret görmek doğru değil. Şehirlerimize bakarsanız, ihtimam gösterirseniz, oradaki bakımı eksik etmezseniz o şehirler gerçekten ileriye doğru çok varlıklı bir şekilde devam ederler. Ama o ihtimamı göstermezseniz Allah korusun şehirler gerilemeye başlar. Güzel bir söz var: “Bir şehrin geleceği oradaki yerel yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır.” Yerel yöneticiler kendi aralarında uyumlu, barışık, düzgün projeler ortaya koyuyor ve hep birlikte projelere sahip çıkıyorsa ve risk alarak o projelerin peşinde koşuyorsa o şehirlerin geleceği aydınlıktır. Çok şükür Kocaeli’de uyum görüyoruz, birliktelik görüyoruz, güzellik görüyoruz. İnşallah bunun neticesi de şehrimize bir fayda olarak dönecektir.”
Üzerinde yaşadığımız bu güzel Anadolu coğrafyasının, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak ifade edildiğine değinen Bakan Özhaseki; cennet gibi bir vatana sahip olduğumuzu belirtti.
Ülke olarak önemli bir dezavantaja sahip olunduğuna vurgu yapan Bakan Özhaseki konuşmalarının devamında; “Bir dezavantajımız var o da yerin altı çok hareketli. Bu hareketliliği bilerek hareket etmemiz lazım. Şunu çok net söyleyebiliriz: Türkiye bir deprem ülkesidir. Himalayalar’dan başlayarak Alpler’e doğru uzanan ülkeler arasında en riskli beş ülkeden birisi Türkiye’dir. Her aşamada, her hâlükârda bizim bu gerçekliği bilerek hareket etmek gibi bir sorumluluğumuz var.”
Ülkemizde gerçekleşen depremlere ilişkin verileri paylaşan Bakan Özhaseki: “Böyle bir toprak parçasında yaşarken bizlerin mutlaka ve mutlaka bu gerçekliği bilerek hareket etmemiz, konutlarımızı ve iş yerlerimizi buna uygun şekilde yapmamız gerekiyor. Özellikle üç bölge çok hareketli ve bu üç bölgede yaşayan insanlarımızın da pürdikkat bir şekilde hayatını sürdürmeleri lazım. Birisi Kuzey Anadolu fay hattı neredeyse Van Gölü’nden başlayarak Karadeniz’in neredeyse 50-100 km güneyinde devam eden ve İstanbul açıklarında denize kadar uzanan hattı kastediyorum. Yüzyıllar boyunca belirli aralıklarla buralarda kırıklar devam ediyor ve o yer hareketliliği hiç dinmek bilmiyor. İkincisi de aynı bölgeden doğuya uzanan ve geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş depremi olarak adlandırdığımız bölge. Üçüncü riskli bölge de Ege tarafındaki bizim yerlerimiz. Özellikle 1939’da Erzincan’dan başlayan 1942’de Niksar, Tosya, Bolu Abant diye devam ediyor. Şimdi İstanbul açıklarına gelmiş denizde bekleyen bir tehlike için hepimizin seferber olması lazım. Bundan dolayıdır ki gece gündüz demeden bu bölgeleri ki İstanbul açıklarında olabilmesi muhtemel deprem İstanbul’u etkilediği kadar haliyle Gölcük ilçemizi de etkileyecek, İzmit’i de etkileyecek. Bundan dolayıdır ki yeni yasalar yapmaya çalışıyoruz yeni formüller geliştirmeye çalışıyoruz. İnşallah büyük bir hasar almadan bu işlerin altından kalkalım diye de uğraşıyoruz.”
85 Milyon Ayaktaydı
6 Şubat depremine değinen Bakan Özhaseki: “Yüzyılın afeti olarak tarif ediliyor. Tam 11 ilimiz etkilendi. 14 milyon insanımız bu depremden zarar gördü. 680 Bin konutumuz yıkıldı.170 bin iş yerimiz, dükkanımız, depomuz yıkıldı. Yıkılan bağımsız birim sayısı 850 bindir. İlk dakikalardan itibaren bakanlarımız, valilerimiz, kaymakamlarımız hep o bölgelerdeydi. Bir millet olarak hep birlikte ayaktaydık. 85 milyon ayaktaydı. O günlerde evinde keyifle oturup da çorbasını içen var mıydı bilmiyorum. Çayını içen, türkü dinleyen var mıydı bilmiyorum. Herkes gözyaşı döküyor, elimden ne gelir acaba ne yapabilirim diye bir gayretin içerisindeydi. O dönemde kumbarasındaki paraları gönderen çocukları gördük. Bisikletini satıp gönderen yavrularımızı gördük. Çeyizlik parasını hatta Hac parasını gönderen abileri, ablaları, teyzeleri gördük. O bölgelere gelen yabancı misyon şefleri, dışarıdan gelen büyükelçiler bize hep şunu söylediler: Biz bu depremin dörtte birini kendi ülkemizde yaşasaydık emin olun altından kalkamazdık. Çok şükür bizler millet olarak hep birlikte yaraları sarmak için gayret ettik. Böyle bir milletin ferdi olmak, bu milletten bir parça olmak emin olun hepimiz için gurur vesilesi olsa gerek.”
2 - 3 Ay Sonra Teslimlere Başlayacağız
1 Milyon 900 bin civarında vatandaşımız evinden uzakta diyen Bakan Özhaseki: “Biz bir taraftan evleri yapmaya başladık. 200 bine yakın ihaleyi yaptık evler yapılıyor, 2 - 3 ay sonra da yavaş yavaş teslimine geçeceğiz. Bizi gece gündüz meşgul eden, uykusuz bırakan ve belki de gülmemize dahi bir engel var o da şudur: 1 milyon 900 bin vatandaşımız şu anda evlerinden uzaktalar, konteyner kentlerde yaşıyorlar ya da sosyal tesislerimizdeler. Emin olun oralarda yaşamak, konteynerler içerisinde hayat sürebilmek çok kolay bir şey değil. Onları yerlerine yerleştirilinceye kadar, onları evlerine sağlıklı bir şekilde oturtuncaya kadar hiçbirimiz tatil yapmayacağız, gece gündüz çalışacağız inşallah. O insanlarımızın duasını almaya gayret edeceğiz. Önümüzdeki günlerde o bölgelerdeki inşaatlarımız devam edecek. Bu hafta Hatay’da olacağım. Yaklaşık 5 bin konutun daha inşaatına başlıyoruz. Hatay merkezini de aynı şekilde biz inşa edeceğiz çünkü o merkezler, o meydanlar geleceğe kalacak. Bu alanda yanlış yapı olmasın istiyoruz.”
Taviz vermeyeceğiz diyen Sayın Bakan: “Birincisi fay hatlarının olduğu, geçtiği yerlerde asla ve asla yapı olmayacak. İkincisi dere yataklarının bulunduğu yerde hiçbir yapının yapılmasına izin vermeyeceğiz. Sıvılaşmanın olduğu yerlerde de hiçbir şekilde yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Önemli bir prensibimiz de inşallah bundan sonra bu işlere sıfır toleransla devam edeceğiz.”
Kim Kentsel Dönüşüm Yapmak İstiyorsa Başımızın Üstünde Yeri Var
Konuşmaların devamında ise Bakan Özhaseki şunları ifade etti: “Bizler de öyle konutlar inşa edeceğiz ki 9 dereceye kadar olsa bile deprem hiçbirimiz yerimizden kımıldamadan hayatımızı sürdüreceğiz. Kim kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa başımızın üstünde yeri var, kapımız sonuna kadar açık. İkincisi belediyelerimiz işte bakın burada gayret ediyor, işin ucunu bırakmıyor, seneler de geçse şimdi mutlu sona doğru ulaşıyoruz. Üçüncüsü de vatandaşlarımız ne olur kentsel dönüşüm yapmak isteyen belediye başkanlarına yardımcı olun, uyumlu olun, onlara elinizden gelen yardımı yapın. Eğer bu üçlüden herhangi biri geriye çekilirse emin olun işin sonunu getiremeyiz. 2017 yılı diye hatırlıyorum; kentsel dönüşüm için ben Hatay'a gittim, orada kentsel dönüşüm yapacağız, yıkama başlıyoruz fakat bir grupta milleti tahrik etmiş, ellerinde pankartlarla beraber orada protokole bağırıyorlar çağırıyorlar protesto ediyorlar. İkna etmeye çalıştım sonra da kendilerine söz verdim: “Sabaha kadar oturacağım burada sizinle tek tek dertleşeceğim, elimizden geleni yapacağız inşallah.” dedim. Tamam, dediler ama ben sabaha kadar onlar ikna edemedim. O tahrik edenler ne yazık ki pankartlarla siyasi sloganlar atarak bu işi yapmaya çalışan belediye başkanına mani olanlar üzülerek söylüyorum ki galip geldiler, yaptırmadılar. Deprem olduğunda ilk baktığım yer orasıydı. Antakya'nın şu anda %90'ı o yüzden yok bizim hepimizin el birliği ile bu işin içinden çıkmamız lazım.”
İstanbul başta olmak üzere Kocaeli ve diğer şehirlerimizi bu dönüşüme hazırlamamız lazım diyen Bakan Özhaseki: “Özellikle 99 yılından önce yapılmış olan binaların hepsinin risk taşıdığını bilelim. Ölçtürebilen ölçtürsün, güçlendirebilen güçlendirsin eğer mahalle olarak anlaşılabiliyorsa belediye başkanlarımıza müracaat edin. Kentsel dönüşüm yapalım, biz de elimizden geleni yapalım. Bu iş için doğrusu bilgimiz var, birikimimiz var. Bu işlerin içinden Allah'ın izniyle çok rahat çıkabiliriz.”
Mimar Sinan’dan örnekler veren Bakan Özhaseki: “ 400 sene önce kullandığı taşın bile ne kadar kullanılabileceğini düşünen sonra da 400 sene sonra gelen bizlere, torunlarına nasihat eden bir ecdadımız var. Biz böyle bir gelenekten geliyoruz, biz böyle bir medeniyetin çocuklarıyız. İnşallah kentsel dönüşümü yapar, konutlarımızı hazırlar ve içinde büyük bir huzurla otururuz. Bu vesileyle buradayız. Allah razı olsun belediyelerimiz yaklaşık herhalde şu anda 10 yerde kentsel dönüşüm başlatmışlar, biz de sonuna kadar destekleyeceğiz. Bu vesileyle bu işlerden dolayı çok gayret eden değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Bey'e ve Gölcük Belediye Başkanımız’a çok teşekkür ediyorum. Hepinizi saygıyla hürmetle selamlıyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından İl Müftüsü Sinan Cihan’ın okuduğu dualar eşliğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki, Vali Seddar Yavuz ve protokol üyeleri butonlara basarak temel atma törenini gerçekleştirdiler.